Hou internetcriminelen buiten de deur

Met een cyberverzekering bent u verzekerd voor online criminaliteit


Een bedrijfsdekking voor cyberrisico’s is inmiddels net zo normaal als een brand- of aansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfscontinuïteit kan net zo goed door cyberrisico’s in gevaar komen als door een brand of diefstal.

De kosten van cyberincidenten lopen in Nederland nu al in de miljarden euro’s per jaar. Verzekeraars zullen de komende jaren in rap tempo cyberverzekeringen ontwikkelen en op de markt brengen.

Inbraak op ICT-systemen, verlies van bedrijfsgegevens: data-inbraak vormt een fors financieel risico voor alle bedrijven. Liefst 98 procent van de ondernemers krijgt te maken met enige vorm van hacking, systeeminbraak, verlies van data, gegevens diefstal en cyber-aanvallen.

Algemene informatie over deze verzekering


Cybercrime, computercriminaliteit, digitale criminaliteit: allemaal termen voor een snel groeiende vorm van misdaad die zich richt op computers of andere systemen zoals mobiele telefoons en tablets. Iedereen loopt het risico om slachtoffer te worden.

Cybercriminelen kiezen doorgaans geen specifiek doelwit, maar verspreiden hun malafide software zoveel mogelijk in de hoop veel apparaten te treffen. Met één druk op de knop kunnen duizenden slachtoffers worden gemaakt.

Phishing, ransomware, pinpas- of creditcardfraude of het klikken op een frauduleuze e-mail kan tot een financiële strop en veel zorgen leiden. De Cyberverzekering bied u optimale ondersteuning als u slachtoffer bent geworden van cybercriminelen. 

Diverse verzekeraars bieden verschillende cyber risico verzekeringen aan. Vaak zijn deze verzekeringen modulair opgebouwd. Hieronder vindt u een (niet-volledige) opsomming van de belangrijkste risico's:

1. Systeeminbraak (kosten)

Deze module dekt de eigen kosten als gevolg van inbraak op uw systemen of data:

  • Kosten forensisch onderzoek
  • Kosten communicatie met klanten, toezichthouders, justitie, creditmaatschappijen e.a.
  • Kosten extra klantenondersteuning, bijvoorbeeld via een call centre
  • Kosten crisismanagement, reputatieherstel en pr-campagnes

2. Privacy

Deze module dekt de gevolgen van gestolen privacygevoelige gegevens:

  • Kosten onderzoek door bijv. justitie of creditcardmaatschappijen
  • Claims van individuele personen
  • Boetes opgelegd door toezichthouders, of andere verplichte vergoedingen

3. Digitale aansprakelijkheid

Als uw website of e-mail onbedoeld het auteursrecht schendt, laster verspreidt of een virus bevat, dekt deze module de hieruit voortvloeiende schade af.

4. Hacking

Deze module dekt de schade, veroorzaakt door hackers:

  • Reparatie, vervanging of herstel van websites, programma's of data
  • Kosten gestolen software of data
  • Kosten onderzoek en advies in systeembeveiliging
  • Kosten forensisch onderzoek naar de oorzaak van een hacking

5. Afpersing

Deze module beschermt u tegen de schade van hackers die uw website of data gijzelen. U krijgt bijstand van security-adviesbureau NetDiligence en eventueel betaald losgeld wordt vergoed.

6. Omzet verlies door cyberaanvallen

Als een DDos-actie of andere aanval op uw computersystemen leidt tot omzetverlies, bijvoorbeeld door uitval van een webwinkel, is dit gedekt onder deze module.

Hulp bij hacking, dataverlies en andere incidenten

Snel en doelgericht reageren op dataverlies, hacking of cyberaanvallen beperkt de schade. Zodra u een inbreuk meldt, staat een team van ervaren professionals voor u klaar. Zij helpen u databases en websites te repareren, belanghebbende te informeren en juridische kosten te beperken.

Cyber risico verzekeringen zijn op dit moment vooral interessant voor bedrijven die in sterke mate afhankelijk zijn van ict-systemen en/of veel gegevens beheren. Dat geldt voor zowel kleine als grote bedrijven. Een webwinkel beschikt bijvoorbeeld al gauw over duizenden contacten. Online verkoop van producten en diensten is nu al goed voor 65,9 miljard euro per jaar, bleek onlangs uit onderzoek van een aantal brancheverenigingen, waaronder het Verbond. Naar verwachting neemt dat binnen een paar jaar toe tot ruim 70 miljard euro.

Premiefactoren

De hoogte van de premie is afhankelijk van onder andere:

  • de hoogte van de verzekerde som
  • de dekking
  • genomen preventiemaatregelen
  • het soort bedrijf en de sector waarbinnen het bedrijf werkzaam is

Tot slot

De beste cyber risico verzekering bestaat niet………

Ieder bedrijf is anders en de risicobereidheid verschilt per ondernemer. Het is verstandig dat u zich zelf in de polisvoorwaarden verdiept en zich eens afvraagt wat uw risico kan zijn. Veel bedrijven zijn van mening dat ze het cyberrisico goed hebben afgedekt en geen verzekering nodig hebben. Helaas blijkt dat meestal toch niet het geval. Het is daarom van belang dat u een voor u en uw bedrijf passende cyber risico verzekering afsluit. Wij ondersteunen u daar graag bij.

Vraag bij Brabant Hypotheken | Financieel Zeker om een goéd advies!