• 1ᵉ & 2ᵉ hypotheekadvies gesprek gratis

7 dagen per week bereikbaar |   KANTOOR MOBIEL

Familiehypotheek

Van een familiehypotheek wordt gesproken als er binnen de familie geld wordt geleend van bijvoorbeeld ouders of grootouders aan (klein-)kinderen ten behoeve van de aankoop van een eigen woning. Ondanks de schenkingsvrijstelling van € 100.000, -- kan een lening veel voordelen hebben boven de schenking, maar dat is mede afhankelijk van de situatie van zowel het (klein-)kind als van de (groot-) ouders.

Bij de familielening mag de rente niet meer dan 25% afwijken van de rente die een zakelijke verstrekker (zoals een bank) in rekening zou brengen in dezelfde situatie om in aanmerking te komen voor fiscale aftrek. Ook moet aan de aflossingseis van minimaal een annuïtaire aflossing worden voldaan, tenzij er overgangsrecht van toepassing is.

Ook moet u oppassen met een eventuele jaarlijkse terugschenking om tot nullasten bij het geld lenende (klein-)kind te komen.

Indien de geldleningsovereenkomst niet aan strikte regels van de belastingdienst voldoet, kan de fiscus alle toekomstige schenkingen naar voren halen en als eenmalige schenking belasten. Bij een juiste opstelling van de leenovereenkomst kan echter bij de huidige lage rentestanden voordeel voor beide partijen worden behaald.

Afspraak

Op uw gewenste
locatie!

Spoedcontact

Tijden

Ma t/m Za 09.00 - 21.00
Zondag alleen op afspraak

Regio's;
(Staat uw regio er niet bij? Bel 040-2985822 of +31620967444 voor een afspraak!)